Početna stranica » Rak grla » Traheotomija

Traheotomija

Traheotomija je kirurški postupak kojim se radi otvor (traheostoma) na prednjoj stijenci vratnog dijela dušnika. Traheostoma može biti privremena, a u slučajevima kirurškog liječenja karcinoma grla najčešće je trajna, za cijeli život. Takva traheostoma se ne zatvara, jer bez nje nije moguće disati. Trajna traheostoma već kod operacije planira se načiniti što šira da bi se pacijentu kasnije omogućilo disanje bez korištenja trahealne kanile.

Naziv grlo je širi pojam za donji dio dišno-probavnog puta koji čine ždrijelo i grkljan. U grkljanu se nalaze glasiljke koje pod utjecajem zračne struje iz pluća vibriraju što dovodi do stvaranja glasa. Tako stvoreni glas u ždrijelu, ustima i nosu se oblikuje (artikulacija i rezonacija) što dovodi do stvaranja čovjeku svojstvenog, konačnog i prepoznatljivog govora.

Život s traheostomom

Osoba s traheostomom mora se prilagoditi se na život s njom. Potrebno je prihvatiti traheostomu kao dio sebe i pokušati nastaviti normalno živjeti. Za što lagodniji život s traheostomom nužna je svakodnevna njega i toaleta traheostome, zaštitnih pomagala za čuvanje vlažnosti zraka i od nečistoća.

 

Poseban oprez potreban je kod kupanja, tuširanja ili pranja kose. Za ove situacije također postoje pomagala koja Vam može odrediti Vaš liječnik.

 

Ranije štetne navike (pušenje i konzumiranje alkoholnih pića) najbolje je zaboraviti. Redovite kontrole liječnika i zdrav način života preduvjet su uspješnom liječenju i rehabilitaciji.

Trahelane kanile

Trahealna kanila je cijev koja se postavlja u traheostomu, a kanile mogu biti načinjene od različitih materijala (metalne, plastične, silikonske…), s balonom na kraju (cuff kanile), sa ili bez unutarnjeg umetka.

Danas se kod laringektomiranih pacijenata najčešće koriste plastične kanile. Veličina i broj kanile se određuju za svakog pacijenta prema promjeru dušnika i otvora traheostom. Za odrasle se najčešće koriste kanile vanjskog promjera 11, 12, 13 mm. Dužina kanila se također može prilagoditi svakom pacijentu.

 

Kanila se sastoji od unutrašnje i vanjske cijevi, vodoravno položene pločice – pelote – sa dvije rupice u koje se umeće trakica i veže straga na vratu. Između pelote i kože vrata postavlja se podložak od gaze ili drugog mekanog materijala. Svaki traheotomirani pacijent ima pravo na godišnju količinu kanila (Prema Pravilniku od ortopedskim i drugim pomagalima) na teret HZZO-a, a doznake za kanile piše mu nadležni liječnik specijalist otorinolaringolog.

Njega traheostome i trahelane kanile

Zbog specifičnosti dišnog puta kod pacijenata s traheostomom potrebno je redovito i pravilno njegovati traheostomu i kanilu.

Kod laringektomiranih osoba pri disanju zrak ulazi izravno kroz traheostomu u dušnik i pluća. Izgubljena je funkcija nosa koji je zrak vlažio, pročišćavao i grijao na optimalnu temperaturu. Zbog toga se na stijenkama dušnika skuplja se gust, žilav i prljav sekret pa i kraste. Takav sekret pacijenti teško iskašljavaju. Radi lakšeg iskašljavanja i olakšavanja tegoba potrebno je nekoliko puta dnevno ukapavati fiziološku otopinu u traheostomu, provjetravati često prostorije tijekom dana, vlažiti zrak u sezoni grijanja ili koristiti ovlaživače zraka ili vlažne inhalatore.

Pribor za njegu traheostome

Svaka traheotomirana osoba treba imati najmanje dvije trahealne kanile, četkicu za pranje kanile, tupfere i trakice, fiziološku otopinu, plastični špric ili kapaljku za fiziološku otopinu, zaštitnu kremu za kožu područja traheostome. Toaleta stome uobičajenim postupkom.

Kućna sterilizacija trahealne kanile: mehanički (uz pomoć četkice) oprati kanilu, prokuhavati 20 minuta, pustiti da se ohladi i osuši.

 

Njega trajne traheostome

Pravilan postupak njege traheostome treba obavljati svakodnevno, a sastoji se od slijedećih radnji:

oprati ruke

 • okolinu traheostome oprati mlakom čistom vodom
 • posušiti čistim tupferom
 • kožu oko traheostome namazati zaštitnom kremom
 • čistu (sterilnu) kanilu namazati vazelinom ili ovlažiti sterilnom fiziološkom otopinom da lakše sklizne u traheju
 • nježno postaviti kanilu u traheostomu

Njega traheostome nakon zračenja

U tijeku i neposredno nakon zračenja (radioterapije) koža oko traheotome je oštećena, opečena. Zbog toga je njega traheostome nešto drugačija.

 • Toaleta nekoliko puta dnevno
 • Očistiti sterilnim tupferima natopljenim fiziološkom otopinom
 • Sterilno posušiti
 • Namazati zaštitnom kremom (Bepanthen, Dermazin)
 • Postaviti čistu kanilu

Toaleta govorne proteze

Laringektomirane osobe kod kojih je radi rehabilitacije govora ugrađena govorna proteza moraju svakodnevno odvojiti vrijeme za higijenu proteze. Na taj način omogućit će urednu funkciju protezice, lakši govor i dugotrajniji vijek proteze, odnosno rjeđe zamjene. Proteza je postavljena između jednjaka i dušnika, u vlažnoj i toploj sredini, gdje može biti idealna podloga za razvoj gljivica, zbog toga je pravilna njega izuzetno važna.

 • svako jutro specijalnom četkicom rotirajućim pokretima ući do kraja proteze i izvući četkicu
 • četkicu oprati tekućom vodom i posušiti
 • jednom tjedno tekućinu ili gel koji spriječava nastanak gljivica (Daktarin gel, Canesten, Plymicol ili sl.) staviti na četkicu kojom će se premazati unutrašnji otvor protezice.

Komplikacije

Komplikacije koje se javljaju kod osoba koje imaju traheostomu mogu nastati zbog:

 • iritacija traheje zbog kanile – strano tijelo
 • infekcija traheostome
 • oštećena koža uslijed zračenja
 • nažuljana sluznica traheje uslijed neodgovarajuće kanile
 • alergija na materijal od kojeg je napravljena kanila

Prof.dr.sc.
Mirko Ivkić

Hrvatska zajednica laringektomiranih

Print Friendly, PDF & Email