Početna stranica » Arhiva događanja » Događanja » 12. Seminar Crikvenica

12. Seminar Crikvenica

srp 25, 2017 | Arhiva događanja, Događanja |

Uspješno je završen 12. seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore u Thalassotherapiji u Crikvenici.

 

U prostorima SB “Thalassotherapija” u Crikvenici održan je od 18. do 24. lipnja 2017. god. tradicionalni intenzivni seminar HZL. Prisustvovalo je 69 sudionika, uz volontersko stručno vođenje suradnika liječnika, logopeda, medicinskih sestara, fizioterapeuta i drugih.

 

Pod vodstvom instruktora Zorana Čelikovića održan je i tečaj plivanja posebnim hidroterapijskim uređajima i osposobljena su za plivače 3 nova laringektomirana člana.

 

Kako napredak operativnih tehnika zahtjeva sve veće znanje i pažnju održavanju traheostome, zadnjih se godina uvode inovacije uz informiranje operiranih o načinu operacije kod njih, dok su specijalizirane medicinske sestre s ORL klinike KBC Zagreb (Rebro) vršile svakodnevni obvezni trening u njezi traheostome (sr. Mara i sr. Suzana).

 

Logopedski je tim (Mr. sci. T. Živković Ivanović, prof. M. Sučić i prof. A. Jakelić-Banić) uvježbavao sve vrste nadomjesnog govora, a prof. Marija Sučić obnovila je sudionicima znanja u korištenju elektroničkog govornog aparata. On se danas sve rijeđe koristi, pa je njezino dugogodišnje iskustvo bilo vrlo korisno i svima zanimljivo!

 

Prof. Tamara Živković Ivanović je svakodnevno održavala predavanja o liječenju i rehabilitaciji nakon laringektomije, uz poseban osvrt na komplikacije kod implantiranih govornih proteza.

 

Pored tradicionalnih informativnih sastanaka dobavljača pomagala, dr. A. Đanić-Hafizbegović sa ORL klinike KBC Zagreb održala je izvanredno predavanje o problemima sa gutanjem nakon laringektomije.

 

Mr.sci. Ljiljana Vrcić-Kiseljak je osim svakojutarnih vježbi na plaži, vodila psihoonkološku radionicu. S grupom suradnica uspješno je pokrenula tzv. “Večer sa knjigom”, pri čemu su sudionici pokazali izvanredan interes.

 

U srijedu 21. lipnja je u večernjim satima održana svečana prezentacija našeg filma “Život bez glasnica”, koji je kao i drugdje prihvaćen s velikim uspjehom.

 

Uz preko 100 sudionika, prezentaciju su uveličali predstavnici PG Županije, grada Crikvenice i ravnatelj Thalassotherapije Mr.sci. Damir Lončarić sa suradnicima.

 

Opći je zaključak da je svojim inovacijama ovaj seminar napredak u rehabilitaciji naših članova. Moramo od srca zahvaliti svim našim volonterima, osoblju Thalassotherapije i organizacijama, koje nam neprestano pružaju potporu!

 

Laringektomirani svojim ozbiljnim prihvaćanjem i sudjelovanjem u programu potvrđuju korisnost seminara!

Print Friendly, PDF & Email