Početna stranica » Arhiva događanja » Događanja » 10. seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore u Crikvenici

10. seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore u Crikvenici

kol 12, 2015

Sudionici Izvanredne skupštine HZL

Sudionici Izvanredne skupštine HZL

Uspješan tradicionalni jubilarni 10. seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore u Crikvenici (15.-21.06.2015.)

 

Tijekom seminara uvedeno je više noviteta, kao što su savjetovalište i obuka za život s traheostomom, tečajevi korištenja novih pomagala, tečaj rijetkih plesova, a održana je i izvanredna skupština HZL te donešen novi Statut usklađen sa najnovijim zakonom o Udrugama.

 

Tečajeve su volonterski uspješno izvodili mr. sci. Tamara Živković Ivanović, mr. sci. Ljiljana Vrcić – Kiseljak, bacc. sestrinstva Blaženka Prusac, prof. Marija Sučić, prof. Ljiljana Širić, prof. Marko Opačić, Jerina Malešević i Zoran Čeliković, te prezentanti pomagala gosp. Vilko Klindić (Inel-mt d.o.o.) i Josip Ivanović (Egeria-mt d.o.).

 

Na seminaru je sudjelovalo 69 osoba iz svih klubova diljem republike Hrvatske, osim Pule, a seminar je ocijenjen kao iznimno uspješan.

 

Korisnim se pokazao način savjetovanja i riješenja problema na traheostomi, kao i prilagođavanja samoljepljivih držača i kazetica pri govoru osoba s govornim protezama, osobito pri uporabi “Hands free” uređaja za govor .

 

Tom prigodom vrlo su dobro primljena informativno – poučna predavanja iz područja tumora na glasnicama i njihovoj anatomskoj prilagodbi nakon operativnog zahvata.

 

Svi su sudionici pokazali značajan napredak na završnoj svečanoj večeri, gdje su na priredbi demostrirali stečene vještine, bilo nadomjesnog govora, bilo održavanja traheostome i fizičke kondicije.

 

To su osobito pokazali i zadovoljni sudionici plesnog tečaja, koji su zajednički demonstrirali naučene vještine.

 

Iako se tečaj održavao u otežanim uvjetima zbog nezavršene adaptacije i proširenja prostora Thalassotherapije, uspjelo se suradnjom domaćina i organizatora dobro organizirati raspored aktivnosti, a bazen se za naše plivače koristio u susjednom hotelu “Mediteran”, povezanim s Thalassotherapijom toplim hodnikom.

 

Tim više što nam je i vrijeme bilo sklono!

 

Nakon jednotjednog druženja članovi su se još bolje povezali, stvorena su nova prijateljstva kao i uvjeti za utemeljenje novih klubova pa većina već s nestrpljenjem očekuje novi susret. Desetogodišnja tradicija potvrđuje opravdanje ovakvih seminara, vrlo korisnih u potpori i podizanju kvalitete života laringektomiranih i njihovih obitelji.

 

Moramo se zahvaliti i timu stručnih suradnika Thalassotherapije, na čelu s Dr. Božicom Magašić, kao i ravnatelju mr.sc. Damiru Lončariću s njegovom organizacijskom ekipom, koji se uvijek trude svojim laringektomiranim gostima pružiti najbolje uvjete.

Print Friendly, PDF & Email