Početna stranica » Arhiva događanja » Događanja » Proslava Sv. Blaža i 40. Obljetnica Zagrebačkog Kluba

Proslava Sv. Blaža i 40. Obljetnica Zagrebačkog Kluba

velj 14, 2014

Prigodom proslave sv. Blaža, laringektomirani svečano obilježili 40. Obljetnicu Zagrebačkog Kluba laringektomiranih.

 

Hrvatska zajednica laringektomiranih, Hrvatsko društvo za otorinolaringologiju, Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata, pod pokroviteljstvom gradonačelnika gosp. Milana Bandića sv. Misom, simpozijem o kvaliteti života laringektomiranih te bogatim društvenim programom dostojno je obilježilo 40 godina djelovanja Zagrebačkog Kluba Laringektomiranih iz kojeg je potekla zajednica od 11 klubova u Hrvatskoj.

 

Tradicionalni međunarodni susret laringektomiranih održan je od 7.do 9. veljače 2014. godine u Hotelu"I" u Zagrebu. Na simpoziju je bilo prisutno 230 sudionika: liječnika, med. sestara, logopeda, fizioterapeuta, psihologa, studenata te onih zbog kojih smo se i okupili, članova Hrvatske zajednice laringektomiranih s obiteljima iz cijele Hrvatske te naših prijateljskih klubova iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

 

Simpozij je započeo u subotu 8.02. misom i blagoslovom grla koju je vodio dr.sc. fra Zoran Senjak, duhovni savjetnik HZL. Misu su predivnim glasovima upriličili članovi Zbora medicinskih sestara i tehničara KBC Rebro, na čelu s dirigentom maestrom Markom Majstorovićem!

 

Svečanost su himnom otvorili alaringealni pjevači četiri Hrvatska zbora iz Osijeka, Rijeke, Zagreba i Karlovca „HRABRI LJUDI“ sa voditeljicom mr.sc. T. Živković Ivanović! Uz prigodne govore predsjednika HZL, predsjednika liječničkih društava, Lige za borbu protiv raka, podpredsjednika CEL-a, nazočne je pozdravio i otvorio skup, pokrovitelj, gradonačelnik grada Zagreba, gospodin Milan Bandić!

 

Zagrebačka liga protiv raka proglasila je 6 najzaslužnijih "Počasnim članovima kluba" (Brigita Imriš, Marija Sučić, Darinka Matijaščić, Ljiljana Vrcić-Kiseljak, Zvonimir Kralj i Frank Mädler). Dodijeljene su i "Spomen-zahvalnice".

 

Izlaganje „O Povijesti Zagrebačkog Kluba“ upriličili su mr.sc. T. Živković Ivanović i prim.dr. Miloš Manestar.

 

Simpozij je nastavljen izvrsnim predavanjima priznatih stručnjaka: doc.dr.sc. Maria Bilića, prim.dr. Roberta Tićca, mr.sc. Alme Rožman, dr.sc. Ane Đanić Hadžibegović i vms. Renate Vučemilo.

 

Poslije podne održana je izvještajna skupština HZL, uz prisutnost predstavnika Klubova laringektomiranih iz cijele Hrvatske. Skupštini su nazočili i udruge laringektomiranih iz Skopja, Sarajeva i Novog Sada, čije je osnivanje pomagala HZL.

 

Vice predsjednik CEL-a gosp. Slavko Ribaš, počasni predsjednik Slovenske udruge, pozdravio je skup, uručio prim. Milošu Manestru povelju "Počasnog člana DLS" i podrobno pojasnio reorganizaciju CEL-a. Nakon konstruktivne rasprave delegata i članova predsjedništva zaključeno je da se i ove godine organizira tradicionalni (osmi ) seminar nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore, kao i ( međunarodni ) tečaj plivanja u lipnju (od 15. do 21.06.2014.) u Thalassotherapiji u Crikvenici.

 

Delegati iz susjednih država podržali su incijativu regionalnog udruživanja radi bolje suradnje sa CEL-om, prvenstveno zbog jezične barijere.

 

Donešena je i odluka o korištenju logotipa zajednice za kojeg je u tijeku postupak autorizacije.

 

Svečanom večerom pod voditeljskom palicom T. Živković Ivanović sa sudionicima, suradnicima i gostima, započeo je ples pod maskama (160 sudionika). Večer su svojim prisusutvom i angažmanom uveličale brojne estradne zvijezde, voditelji, novinari, glumci koji su se humanitarno odazvale našem pozivu za sudjelovanjem (Danijela Martinović, Goran Ranogajec, Ahmed Al Rahim, Ana Tomašković, te plesni par, višestruki državni prvak Tihomir Ciglar i Petra Martinjak)! Za odličan štimung i vesele note do ranih jutarnjih sati pobrinuo se muzički sastav slabovidnih "Otkazani let".

 

Nagradu za najbolju masku osvojila je plesna grupa "Stomice" sastavljena od laringektomiranih pjevača "Optimisti", pod vodstvom mr.sc. Tamare Živković Ivanović.

 

Nagradu za najbolji plesni par dobili su Jerina Malešević i Zoran Čeliković.

 

Zadnjeg dana susreta uz neuobičajeno lijepo vrijeme upriličeno je razgledavanje metropole uz pratnju turističkog vodiča.

 

Na kraju navodimo jedan od brojnih primljenih mailova o utiscima sudionika.

Tako nam iz Ivanić-Grada Dražen Kralj piše:
„Meni je bilo prekrasno. Poslao sam hrvatsku lavandu u Vojvodinu, postao počasni član njihovog kluba, kćer je dobila bonbonijeru, ja majicu i značku CEL-a, upoznao konačno Gorazda Hafnera iz Hrv. voda, uživao u finoj papici u ugodnom društvu, prisustvovao odličnim predavanjima s kvalitetnim predavačima, vidio malog Batmana koji jede snijeg, vidio najcrnijeg Tamarinog susjeda, slušao odlične glazbenike i na kraju utvrdio znanje iz povijesti našeg glavnog grada uz prigovor ipak što nismo obzirom na situaciju u svijetu otišli kod Žnidaršića malo pospominjati se o Abesiniji.“

U zaključku treba spomenuti veliki trud i zalaganje organizacijskog odbora HZL i Zagrebačkog kluba laringektomiranih!

 

Priliku koju im je predsjedništvo HZL, kao i suorganizatori pružilo je da u Zagrebu obilježe 40. godišnjicu djelovanja kluba dobro su iskoristili te pokazali su sve što u stanju zajedno napraviti.

 

Treba zahvaliti gradonačelniku i ostalim sponzorma, kao i odličnoj organizaciji osoblja Zagrebačkog Hotela "I" na čelu sa gđom Jasenkom Petek!

 

Hvala svima a naročito našim dragim članovima klubova iz cijele Hrvatske koji su svojim dolaskom uveličali proslavu našeg 40. rođendana!

 

Autori: prim.dr Miloš Manestar i mr.sc. T. Živković Ivanović, prof. logoped

Print Friendly, PDF & Email