Početna stranica » O nama » Sv. Blaž u Crikvenici

SV. Blaž u Crikvenici

 

Zabilješke o povijesti međunarodnog druženja laringektomiranih za vrijeme Sv. Blaža u Crikvenici

 

Prema kazivanju jedne od utemeljitelja Zagrebačkog kluba laringektomiranih prof. Marije Sučić-logopedice, koja je sudjelovala na svim manifestacijama, još je s Vladimirom Sokolajem u Rimu i Riminiju na kongresu upoznala Dr. Sappu, tadašnjeg predsjednika Talijanske udruge, kao i urednika njihovog časopisa „Sotto voce„ i oni su počeli stvarati prve prijateljske veze te se sastajati s njima u Crikvenici.

 

Bio je organiziran i jedan izlet Zagrebačkog Kluba u Crikvenicu gdje su se susreli s Talijanima. Boljem upoznavanju je pomoglo znanje talijanskog jezika prof. Sučić. Sv. Blaž, zaštitnik bolesti grla, počeo se u Thalassotherapiji obilježavati kada je prim. Eržebet Tomljenović boraveći na Kongresu u Riminiju upoznala gosp. Julijana Kaniča, predsjednika Štajerske udruge laringektomiranih. Uz potporu tadašnjeg ravnatelja dr Ivana Crnčića održano je prvo druženje laringektomiranih na Sv. Blaža 1989. god.

 

Sudjelovali su najprije Austrijanci i Talijani, a od 1995. god. i Slovenci. Povremeno je dolazio tadašnji presjednik Zagrebačkog kluba ing. Vladislav Sokolaj (1995 ), te kasniji ing. Željko Grünfeld (od 1996. god.), uz još ponekog člana. Znamo da je dolazio član Ivo Džepina. Hrvati su dolazili povremeno, dok je veća grupa od 5 bila prvi puta 2001. god. sa tadašnjim predsjednikom Milošem Manestrom i Antunom Zadravcem, predsjednikom Kluba Čakovec. Već je slijedeće godine (2002.) Zagrebački klub organizirao manji autobus (25 osoba), a od 2003. god. dolaze Zagrepčani velikim autobusom (50), obično sa nekoliko članova iz Čakovca i Karlovca.

 

Taj se broj svake godine povećavao, počinju dolaziti laringektomirani iz Rijeke i Istre, te drugih novoosnovanih klubova, tako da zadnjih godina redovito sudjeluje na međunarodnom druženju oko 80-100 sudionika. Zadnje 4 godine subotom se organizira i ples pod maskama.

 

Prije nekoliko godina se kapacitet prostora za simpozije i zabave u Thalassotherapiji pokazao manjkav, pa se proslava Sv. Blaža počela organizirati i u drugim većim centrima s objektima koji su mogli primiti više sudionika (Bizovac, Daruvar, Zagreb i Split u kojem je u veljači 2018. na simpoziju i događanjima bilo oko 250 osoba).

 

Takmičenje u plivanju počelo se održavati 1995.god. (Austrijanci), od 1996. god. sudjeluju i Slovenci (Ribaš i Kristan), a prvi su se puta natjecali iz Hrvatske 2004.god. pok. Zvonimir Markovinović i Miloš Manestar. Uglavnom su pobjeđivali Slovenci, a 2009. god. je bio pobjednik Hrvat Luka Čančar. Sudjelovali su, osim Slovenaca, Nijemci i Austrijanci (početku), koji sada dolaze samo povremeno.

 

Nezaobilazni sudionici su Slovenci i Slovenke, kod kojih je plivanje dobro organizirano, kao vid rehabilitacije (Ljubljana, Maribor). Kod njih je nakon prve demonstracije aparata u Strunjanu 1994. god. porastao interes i kao gosti CEL-a su već 1995. god. u Aulendorfu Slavko Ribaš i Miran Kristan osposobljeni za plivače. Već su ožujku 1996. god. Hans Krause i Klaus Steinborn održali tečaj plivanja u Ljubljani, a Ribaš i Kristan stekli licence instruktora.

 

1995. god. je na inicijativu Julijana Kaniča, inače praktički osnivača druženja na Sv. Blaža, uz prim. dr. sc. Eržebet Tomljenović i dr. Ivana Crnčića osnovan Klub laringektomiranih plivača. Od tada se, osim 2008. god. (obnova bazena), za vrijeme proslave Sv. Blaža, redovito (tamo gdje je to moguće) odvijaju i natjecanja u plivanju.

 

2010. godine, prigodom 20- tog jubileja, organiziran je i liječnički simpozij, posvećen tumorima glave i vrata kojem je prisustvovalo oko 150 sudionika, koji se od tada održava prigodom svakog obilježavanja Sv. Blaža.

 

prim.dr.med
Miloš Manestar
predsjednik HZL

Hrvatska zajednica laringektomiranih

Print Friendly, PDF & Email