Početna stranica » O nama » Povijest pjevanja

Kratka povijest pjevanja alaringealnim glasom u Hrvata

Prema pričanju prof. dr. sc. Marka Turića, prvog tajnika Zagrebačkog kluba laringektomiranih prvi su puta osobe bez glasnica raspoloženo zapjevale u autobusu po povratku s izleta na Plitvice (cca 1978.).

Također sudionici pamte da su pjevali na izletu kod spomenika Lijepoj našoj u Mihanović dolu kod Klanjca i himnu. Postoji snimka dok su svi pod kišobranima.

Stručno i organizirano započelo je pjevanje u veljači 2007. godine po povratku sa proslave Sv. Blaža, također u autobusu, a na poticaj prof. Tamare Živković-Ivanović.

Buduća himna pjevačkog zbora Optimist „Marijana“ pjevana je na ljetnom seminaru iste godine u Crikvenici. Službeni uspješan nastup bio je na Europskom kongresu laringektomiranih u hotelu Omorika u Crikvenici krajem rujna 2007. godine. Grupa od 15 prisutnih delegata iz Hrvatske održala je koncert, koji je izazvao oduševljenje svih delegata iz Europe, a o tome su izvjestili mnogi časopisi laringektomiranih Europe i Amerike.

Ubrzo nakon toga slijedilo je osnivanje klape “Novi glas” u Riječkom klubu, a na Sv. Blažu 2010. uspješno je nastupio i Osječki zbor “Pusti me da vrisnem”. Sada je pjevanje u Hrvatskim klubovima laringektomiranih uzelo maha i već spada u redoviti program resocijalizacije.

Osim pjevanja, pojedinci su potaknuti i na žviždanje, te sviranje usne harmonike, a jedan naš član iz Siska nakon operacije ponovo svira trubu!

 

Posebice ističemo prvi Zagrebački alaringealni pjevački zbor „Optimisti”, kojeg je 2007.god. utemeljila mr.sc.logoped Tamara Živković Ivanović, koji se već afirmirao u međunarodnim okvirima. Posebice nakon emisije na CNN -u!

 

Uz brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, redovito sudjeluje uz renomirane pjevače na humanitarnim koncertima. U tijeku je je i opremanje Optimista naglavnim mikrofonima, čiju nabavku su pomogli plemeniti članovi Rotaract kluba Zagreb, koji su prepoznali njihove potrebe i priredili u njihovu korist izvanredan humaniratni koncert u najakustičnijoj dvorani gornjegradskog Instituta za povijest Hrvatske.

 

Entuzijazam i muzičko iskustvo njihove ravnateljice mr.sc.Tamare Živković Ivanović, etablirane logopedice sa Zavoda za fonijatriju ORL klinike KBC Zagreb garantira njihov daljnji uspjeh i služi kao izvanredan poticaj za resocijalizaciju i rehabilitaciju laringektomiranih.

 

Odjeci njezinog djelovanja već se osjećaju u organiziranju alaringealnih pjevačkih zborova i klapa u susjednim zemljama, a nije daleko dan kad ćemo ih sakupiti na jedan festival alaringealnih pjevača!

 

 

 

 

 

 

 

prim.dr.med Miloš Manestar

predsjednik HZL

Print Friendly, PDF & Email