Početna stranica » O nama » Koristi od članstva

Klub operiranih kao bitan čimbenik kvalitete života laringektomiranog

Laringektomirani su osobe kojima je zbog raka grla odstranjen grkljan.
Dišu kroz otvor na vratu.
Izgubili su mogućnost govora.

Nakon operacije im je potrebna dugotrajna rehabilitacija, od učenja gutanja, nadomjesnog govora, njege traheostome, učenje dijafragmalnog disanja i održavanje gibivosti vrata i ramenog obruča vježbama.

Najznačajnije posljedice su promjene na plućima zbog izostanka disanja kroz nos i izloženost vanjskih utjecaja na pluća, kao što je nezagrijani zrak, strane čestice u udahnutom zraku, gubitak vlage i fiziološkog otpora kao čimbenika dubljeg udisanja.

Depresiju zbog socijalne izolacije uspjeva razriješiti učenje jednog od tri vrste nadomjesnog govora, što nije lako niti uvijek dostupno, jer zahtjeva dugotrajno učenje uz pomoć posebno educiranih logopeda.

Udruge operiranih, klubovi (tzv. grupe samopomoći, većinom uz Lige protiv raka) u nas i u svijetu okupljaju operirane i brinu o njihovoj rehabilitaciji i resocijalizaciji.
Dobro rehabilitirani članovi već prvih dana nakon operacije posjećuju novo-operirane, pomažu savjetima, daju korisne obavijesti i svojim primjerom normalnog načina života i nadomjesnog govora potiču na učenje i rehabilitaciju, te ih pozivaju na druženje u klubu.

U okviru Zagrebačke lige protiv raka već 45. godinu uspješno djeluje prvi klub u kojem je udruženo oko 130 članova. U njemu se laringektomirani druže, slušaju predavanja, razmjenjuju iskustva i nova saznanja, kako o novostima iz medicine tako i svojim pravima, te opskrbi pomagalima. Održavaju tjelesnu kondiciju i treniraju nadomjesni govor, sudjeluju u programima koje podržava i društvena zajednica.

U Zagrebačkom, kao i ostalim klubovima je starosna dob između 31 i 87 godina.
Većina je operirana prije 5 i više godina, a ima članova koji su operirani prije više od 25 godina. Većina njih se uspješno služi nadomjesnim govorom (80%), zadnje vrijeme ih sve više ima ugrađene govorne proteze, a oko 10 % se pri komunikaciji služi elektronskim pomagalom.

Žena je malo, (oboljeva ih oko 5-10%). U zadnje se vrijeme taj postotak povećava.

Klub je odavno bio učlanjen u Europsku konfederaciju laringektomiranih (C.E.L.).

Nastoji se da svi članovi prođu školu disanja, a više od 10 ih je osposobljeno i opskrbljeno uređajima za hidroterapiju i plivanje, zahvaljujući pomoći udruga iz Njemačke i Slovenije.

U radu klubova multidisciplinarno sudjeluju onkološke sestre, koje imaju značajnu ulogu radi prvog kontakta i učenja novom načina života, zatim logopedi, fizioterapeuti, psiholozi i ostali, što pospješuje integraciju laringektomiranih u obitelj i zajednicu.
Jedan dio mlađih se uspješno vraća i na radno mjesto.

Aktivnosti Hrvatske zajednice laringektomiranih je prepoznala Europska konfederacija (C.E.L.) i povjerila joj 2007. godine organizaciju VII. Europskog kongresa u Crikvenici.

Klub operiranih svima pruža optimizam i podiže kvalitetu života, tako da se članovi ne osjećaju izolirani, uspjevaju normalno komunicirati s okolinom, što je bitan čimbenik, budući sposobnost govora čovjeka i čini socijalnim bićem.

Za reintegraciju i resocijalizaciju laringektomirani moraju mjenjati način života, vratiti osmijeh, naučiti se radovati, nadati se. Treba izaći iz verbalne internacije, izbjeći izolaciju i depresiju, a upravo se to uspjeva ostvariti kroz klubove. Tako se laringektomirani uvjere da se i maligna bolest može prevladati i shvate vrijednost latinske poslovice “Dum spiro spero!” – dok dišem, nadam se!

prim.dr.med Miloš Manestar dopredsjednik HZL

Print Friendly, PDF & Email