Početna stranica » Mogućnosti oporavka

Kada započinje glasovna rehabilitacija

Na razgovor logopedu trebali bi biti upućeni nakon saznanja da će vam biti odstranjen grkljan. U tom periodu logoped će vas upoznati sa tri vrste alaringealnog govora (govora bez glasnica) i predstaviti vam ih putem audio-video zapisa.

 

Rana post operativna faza rehabilitacije provodi se u razdoblju dok je pacijent u bolnici. U ovom razdoblju laringektomiranu osobu posjete i dobro rehabilitirani članovi iz Udruge laringektomiranih osoba!

 

Kasna postoperativna faza započinje kada je laringektomirana osoba otpuštena iz bolnice, kada se ne hrani na nazogastričnu sondu i kada je fizički i psihički spremna dolaziti na glasovno-govornu rehabilitaciju!

 

Kod logopeda ćete dobiti informacije i o pomagalima koji nadomještaju izgubljenu funkciju nosa,olakšavaju disanje i poboljšavaju govor, o štitniku za tuširanje i mnogim drugim pomagalima i pravima.

 

Što se ranije pacijent javi na logopedske vježbe i upozna sa svim posljedicama i mogućnostima rehabilitacije nakon operacije, ranije će početi njegova potpuna rehabilitacija-resocijalizacija! Nakon odstranjenja grkljana moguće je ponovno normalno živjeti, raditi i djelovati.

 

Nemojte se zatvarati u svijet bezglasnog govora, uložite puno motivacije i truda i pridružite nam se, budite glasni!

 

ZAJEDNO SMO JAČI I BOLJE NAS ČUJU!

mr.sc
Tamara Živković Ivanović

Rehabilitacija

Rehabilitacija je proces i ima svoj tijek; početak i završetak. Iskustva u praksi kroz povijest pokazuju da je rehabilitacija često bila nepravedno zapostavljena. Dugo vremena bila je dodavana nekim granama medicine tek pri kraju procesa liječenja kada su kliničari uvidjeli da na planu funkcije i aktivnosti nema zadovoljavajućih rezultata kliničkog liječenja.

 

Vježbama disanja prilagođeno svakom bolesniku fizioterapeut ostvaruje brži oporavak i vraćanje liječenih u aktivnosti samozbrinjavanja, aktivnosti dnevnog života, povratak na posao te aktivnostima slobodnog vremena. Time se put osamostaljenja i povratka ubrzava što je u konačnici isplativo svim sudionicima liječenja.

Logopedska rehabilitacija

Odstranjenje grkljana (larinksa), ili totalna laringektomija, za život i govor bitnog organa, ostavlja niz posljedica na operiranu osobu. Jedna od najtežih je gubitak glasnog govora. Nemogućnost govora sa sobom povlači psihološke, socijalne i druge negativne posljedice. Stoga je glasovna rehabilitacija neizostavna te mora biti kompleksna.

 

Krajnji cilj joj je usvojiti alaringealni govor (govor bez grkljana). Glasovna rehabilitacija za svakog pacijenta treba biti individualna. Nema univerzalne metode koja se može primijeniti na sve laringektomirane osobe.

Hrvatska zajednica laringektomiranih

Print Friendly, PDF & Email